Hier een terugblik op ons DOC-webinar van 2 Juli, met 22 deelnemers van kennisinstituten en maakbedrijven.
Bedrijven werken aan het steeds verder digitaliseren van het productieproces, onder andere door het gebruik van slimme automatisering. Denk bijvoorbeeld aan kwaliteitscontrole en een situatie waarin robots gebruikt worden voor autonome handling van producten; op dit gebied werkt Nederland aan een unieke internationale positie van onze maakindustrie: kleine series unieke producten tegen serieproductie-prijzen. 3D-metrologie is hierin een cruciaal stuk gereedschap.
We hebben een brede groep voorbeelden van 3D-metrologie systemen besproken, en hun prestaties. De kernstappen in het gebruik zijn 3D-meting, object reconstructie , vergelijking met het oorspronkelijke (digitale) object (zie afbeelding), of aansturing van de robot.
De deelnemers blijken vooral aan twee toepassingen te werken: kwaliteitscontrole, en robot aansturing (via zero programming). De meeste deelnemers werken aan grote producten, van kubieke meters in volume en met millimeter nauwkeurigheid.
Er bleken op dit moment nog geen kant en klare systeemoplossingen voor deze applicaties te zijn; een gezamenlijke ontwikkeling, met meerdere geinteresseerde partijen binnen b.v. het SMITZH-fieldlabprogramma, is de meest logische vervolgstap.
Daarom de oproep: doe mee met de fieldllabs DOC en SAMXL om een groep van soortgelijke toepassers samen te brengen voor kennisuitwisseling, demo van bestaande robots en metrologie-sensoren, en opzetten van gezamenlijk R&D-programma.